VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Fortis heeft nieuw bestuur

Jozef de Mey en Jan Zegering Hadders en Karel de Boeck vormen het nieuwe bestuur van Fortis. Aandeelhouders in Utrecht stemden in met de benoeming van de eerste twee.
Ook Georges Ugeux werd door aandeelhouders gekozen maar heeft zich inmiddels terug getrokken, zo meldt De Tijd.  

 

Volgens de statuten van Fortis moeten kandidaat-bestuurders in zowel de Nederlandse als de Belgische vergadering gekozen worden. In dit geval gaat het om Josef de Mey, George Ugeux en Jan Zegering Hadders. Zij werden al gekozen in Brussel. Dirk van Daele maakt geen kans meer op een bestuurszetel. Aandeelhouders in Brussel stemden zijn kandidatuur af.   

Taak
Het nieuwe bestuur zal nu zo snel mogelijk bijeen moeten komen om de ontstane situatie na het afstemmen van de verkoop van onderdelen van Fortis aan de Belgische Staat te evalueren en in het voordeel van de holding en aandeelhouders om te buigen. Eerder had de Belgische regering al aangegeven om zo snel mogelijk na stemming over de nieuwe raad van bestuur met elkaar om tafel te gaan.

Georges Ugeux  was vlak na zijn aantreden nog vol vertrouwen en vastberaden: "Voor het eerst heeft de premier van België gezegd dat hij ons wil ontmoeten....We willen een eerlijke onderhandeling met alle partijen. Maar als we tot de conclusie komen dat de rechten van Fortis niet worden geëerbiedigd, moeten we andere paden bewandelen" 

 
Opkomst mager
Vergeleken met de enorme belangstelling  van aandeelhouders voor de vergadering vanFortis in Brussel eergisteren is de belangstelling in Utrecht marginaal. Toch staan er een paar belangrijke zaken op het programma. Zoals de keuze van het nieuwe bestuur. 



De aandeelhoudersvergadering in Brussel van 11 februari


Aandeelhouders Fortis hebben tijdens een tumultueuze aandeelhoudersvergadering in Brussel de verkoop van onderdelen Fortis aan de Nederlandse en Belgische Staat afgestemd. Slechts 49,74 % stemde voor de verkoop, die in oktober plaatsvond.

Na het Nee van de aandeelhouders verliet een groot deel van de aanwezige aandeelhouders de zaal in het Heizel-complex in Brussel. De achterblijvers juichten. 

Chaos
Vooraf had Fortis-holding en de Belgische overheid laten weten dat een Nee van de aandeelhouders gelijk staat aan de chaos. Het Belgische kernkabinet is nu in spoedzitting bijeen om de gevolgen voor Fortis te bekijken.
Zij rekent erop dat er voor miljarden aan liquiditeit moet worden geinjecteerd om de onderneming overeind te houden.  Voor de verkoop aan de Nederlandse Staat heeft de Nee-stem geen gevolgen. Deze transactie was afgerond. 

Bij de Belgische transactie ligt dit anders. Deze was niet afgerond en moest op last van de rechter aan de aandeelhouders voorgelegd worden. Het 'nee' van de aandeelhouders vernietigt de verschillende verkoopovereenkomsten overigens niet. De nieuwe raad van bestuur zal dit moeten beslissen.
 
Door het Nee van de aandeelhouders heeft verder stemmen over de verkoop van delen van Fortis België aan BNP Paribas geen zin. Het is moeilijk in dit geval te verkopen wat je niet in handen hebt.  Het aandeel BNP Paribas schiet in Parijs omhoog van een verlies van zo'n 3 procent naar een winst van om en bij de 2 procent. 
 
Belgie en BNP kunnen toch doorzetten, maar dan dreigt juridische veldslag. BNP kan zich terugtrekken, dan komt de bank volledig bij Belgische overheid. BNP Paribas kan schadevergoeding eisen.

Bestuurders gekozen
Josef de Mey en Georges Ugeux zijn gekozen in het nieuwe bestuur van de Fortis Holding.  Dirk van Daele wordt weggestemd als bestuurder.De enige Nederlandse kandidaat, oud-ING-topman Jan Zegering Hadders, wordt wel gekozen met ruim 93% van de stemmen.  Overigens moeten de bestuurders ook overmorgen in Utrecht gekozen worden om definitief toe te treden tot het Fortis-bestuur.